Ciasteczka czekoladowe
Gdy za oknem śnieg a w sklepach roi się od świątecznych dekoracji od razu mam ochotę na świąteczne słodkości. Stwierdziłam, że mikołajki będą dobrym dniem aby ucieszyć podniebienie zimowymi ciasteczkami, a wiadomo, że najlepsze są ciasteczka czekoladowe! Oczywiście nie mają żadnych szans aby przetrwać do wigilijnego wieczoru 😀
Składniki:
225 g połamanej, gorzkiej czekolady
pół szklanki cukru
110 g masła
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie:
Rozpuścić w garnuszku masło, dodać połamaną czekoladę. Gdy wszystko się ładnie rozpuści i połączy masę przestudzić.
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po trochu: żółtek, cukru, ekstraktu z wanilii oraz przestudzoną masę czekoladową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wsypać do masy czekoladowej i dobrze wymieszać. Chłodzić kilka godzin w lodówce ( ja zostawiłam ciasto w lodówce na całą noc ).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nabierać łyżeczką i formować kulki a następnie obtaczać w cukrze pudrze. Trzeba to robić dość szybko aby ciasto się zbytnio nie nagrzało gdyż wtedy nie popęka a cukier wsiąknie. Ciasteczka czekoladowe piec 12 minut w temp 165 stopni.
Przepis z „Moje Wypieki”, sprawdzone 🙂 serdecznie polecam!
- 07/12/2013
- No Comments
- 0
- ciasteczka, czekoladowe, świąteczne