Ciasteczka korzenne


ciasteczka korzenne
Przepis dla takich spóźnialskich jak ja, którzy nie zdążyli upiec oraz zjeść ciasteczek korzennych przed świętami 🙂

Specjalnie nie ozdabiałam ich żadnym lukrem aby nie psuć sobie smaku aromatycznych przypraw. Mięta oraz pieprz dodaje im charakteru dlatego bez sensu je przesładzać. Teraz nastał odpowiedni czas aby je smakować po tej całej świątecznej bieganinie. Smacznego 🙂


ciasteczka korzenne
Składniki:
1/2 szklanki płynnego miodu (użyłam akacjowego)
12 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
torebka herbaty miętowej
75 dag mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie ciasteczek:
Wymieszać cukier, cynamon, kardamon, goździki, pieprz i miętę z torebki. Miód i margarynę rozpuścić oraz dokładnie wymieszać, dodać wcześniej połączone przyprawy. Wlać 100 ml wody i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Połączyć mąkę z sodą oczyszczoną i dodać do ostudzonej mieszanki. Wyrobić ciasto a następnie wstawić pod przykryciem na dwa dni do lodówki. Wyrobić ciasto i rozwałkować do grubości ok 3 mm. Wykroić gwiazdki. Ciasteczka korzenne piec 5 minut w temp 200 stopni.
ciasteczka korzenne
ciasteczka korzenne

 

 

Pierwotny przepis na ciasteczka korzenne znalazłam w gazecie Moje Gotowanie

Wilczek
About me

To update Biographical Info , go to: http://yourwebsite/wp-admin/profile.php

YOU MIGHT ALSO LIKE

Społeczeństwo zupy instant vs drożdżówka
April 05, 2017
Zapiekanka makaronowa
March 26, 2017
Jajecznica na idealne śniadanie
March 20, 2017
Ciasto Zebra
February 10, 2017
Zupa marchewkowo imbirowa
January 01, 2017
Paluchy z cynamonem
August 02, 2016
Omlet z pomidorami i serem
February 07, 2016
Pierniczki z lukrem kawowym
December 09, 2015
Babeczki owsiane z owocami
July 09, 2015

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *