Focaccia z rozmarynem


focaccia

Obiecałam coś włoskiego więc jest – moja pierwsza włoska focaccia . Podczas jej przygotowania stwierdziłam ,że kobiety we Włoszech muszą być bardzo silne – jeśli codziennie ugniatają taki kawał ciasta a do tego bardzo cierpliwe – czekając aż urośnie 😉 Opłaca się jednak czekać bo focaccia jest pyszna, można ją podawać z różnorodnymi dipami lub oliwą. U mnie na stole stanowiła dodatek do kremu marchewkowo imbirowego.

Składniki:
320 g mąki – użyłam mąki do pizzy (500)
200 ml ciepłej wody
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
6 łyżek oliwy z oliwek
rozmaryn
sól gruba

fociacca
Przygotowanie:
W miseczce zmieszać: wodę, połowę mąki, 2 łyżki oliwy, sól i cukier. Rozpuścić drożdże w 2 łyżkach ciepłej wody i również dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę mąki aż będzie dość zwarte (ok 15 minut). Na blasze rozprowadzić 4 łyżki oliwy, obtoczyć w niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Rozprowadzić ciasto na blasze, posmarować łyżką oliwy, zrobić palcem wgłębienia, posypać rozmarynem oraz gruboziarnistą solą. Odstawić na godzinę a następnie piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.
focaccia

fociaccia

Wilczek
About me

To update Biographical Info , go to: http://yourwebsite/wp-admin/profile.php

YOU MIGHT ALSO LIKE

Społeczeństwo zupy instant vs drożdżówka
April 05, 2017
Zapiekanka makaronowa
March 26, 2017
Jajecznica na idealne śniadanie
March 20, 2017
Pizza z salami
January 05, 2017
Zupa marchewkowo imbirowa
January 01, 2017
Omlet z pomidorami i serem
February 07, 2016
Pierniczki z lukrem kawowym
December 09, 2015
Babeczki owsiane z owocami
July 09, 2015
Wołowina z makaronem ryżowym i warzywami
June 30, 2015

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *