Społeczeństwo zupy instant vs drożdżówka


Wciąż się zastanawiam, czy w czasach kiedy każdy chce wszystko na wczoraj, bez wysiłku ale za to z odpowiednim przytupem, jest sens pisania o wymagającym cieście jakim jest drożdżówka?

W końcu trzeba mu poświęcić odpowiednią ilość wysiłku oraz czasu, który, jak się okazuje, jest obecnie towarem absolutnie deficytowym. Ponadto niestety często nie wychodzi za pierwszym razem a to już poważne ryzyko a wręcz niebezpieczny cios w pewność siebie. Tak wiem wiem, że owy bezczasowy jest „jakiś” co z pewnością jest synonimem „totalnie wyjątkowy” i oczywiście ma „jakieś totalnie wyjątkowe” zajęcia, które pozwalają stać na piedestale swojego dorobku i konsumować… Konsumować ale czy smakowanie nadal wchodzi grę?

Nie wiem czy będę w stanie przekonać trywialne społeczeństwo zupy instant, że GOOD THINGS TAKE TIME a w gąszczu „jakichś totalnie wyjątkowych ” najsmaczniejsze jest to co naturalne i prawdziwe.

Za to dla wszystkich innych, totalnie normalnych i zapracowanych drożdżówka po 21:00! Do tego bardzo humanitarna- bez horrorów, bez angażowania męskiej ręki, bez znęcania się nad niewinnym ciastem 🙂 Będzie idealna na przemiłe, poranne śniadanie wraz z moją ulubioną przyjaciółką kawą … swoją drogą szkoda, że kawa nie jest facetem mogłabym pokusić się o więcej wysmakowanych epitetów 😉

 

Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
10 dag drożdży
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
1 kg maki
Kruszonka:
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
10 łyżek oleju
cukier waniliowy
owoce-jabłka
Zmiksować jajka wsypać cukier i skruszone drożdże. Wlać olej, mleko oraz wsypać mąkę. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny do wyrośnięcia (nie mieszać).Wymieszać- najlepiej drewnianą łyżką lub specjalną końcówką miksera- tak aby powstała jednolita masa. Ciasto przełożyć do formy. Ostawić na 15 minut.
Zgnieść wszystkie składniki do kruszonki a następnie rozkruszyć (takie oczywiste 😉 )
Ułożyć na cieście jabłka i posypać kruszonką. Całość włożyć do zimnego piekarnika. Piec ok godziny w 180 stopniach.
drożdżówka wilczysmaczek
Wilczek
About me

To update Biographical Info , go to: http://yourwebsite/wp-admin/profile.php

YOU MIGHT ALSO LIKE

Zapiekanka makaronowa
March 26, 2017
Jajecznica na idealne śniadanie
March 20, 2017
Zupa marchewkowo imbirowa
January 01, 2017
Omlet z pomidorami i serem
February 07, 2016
Pierniczki z lukrem kawowym
December 09, 2015
Babeczki owsiane z owocami
July 09, 2015
Wołowina z makaronem ryżowym i warzywami
June 30, 2015
Ciasteczka korzenne
January 02, 2014
Bułeczki bez mąki
November 30, 2013

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *