Sposób na maślaki


maślaki grzybyOd dawna wyczekiwałam wolniejszego dnia i myślałam sobie -Ooooo to sobie odpocznę z nogami w górze, będę leżeć i nic nie robić-oczywiście okazało się, że zgromadzonych przez ostatnie tygodnie ton prania, zmywania i sprzątania nie da się ogarnąć leżąc z nogami w górze (nie, niestety nawet technologia apple nie jest jeszcze tak zaawansowana). Do tego wszystkiego moja kochana mama zaopatrzyła mnie w kolejną tonę grzybów, której nie dało się przejeść na raz … oby kolejny wolny dzień był trochę wolniejszy 😉

Uwielbiam jajecznicę z cebulką i grzybami, mogłabym ją jeść prawie codziennie. Gdy sezon zbierania grzybów dobiegnie końca a my jesteśmy już nasyceni grzybowymi sosami, zupami i innymi pysznościami trzeba zrobić zapasy na zimę. Nie przepadam za marynowanymi grzybkami, suszonych używam do sosów i zup, jednak najabardziej odpowiadają takie, które mogę wrzucić do jajecznicy i będą smakować jak świeżo zebrane z lasu 🙂
Przygotowanie:
Maślaki oczyścić i zdjąć z nich skórkę. Wrzucić je na sito i przelać gorącą wodą a następnie wrzucić do garnka. Zalać małą ilością wody ( ciut mniej niż poziom grzybów). Gotować 15 minut a następnie posolić (mniej więcej tak jak wywar na zupę). Gorące maślaki wraz z wodą przelać do słoików i pasteryzować w garnku 15 minut. Następnego dnia ponownie je pasteryzować 15 minut.
DSCF0104
Jeśli jest to Wasz pierwszy raz w dziedzinie pasteryzacji słoików oto kilka wskazówek:)
Na dnie garnka położyć czystą ściereczkę aby słoiki nie popękały. Wstawić napełnione, zakręcone słoiki i zalać gorącą wodą ( 3 cm niżej od nakrętki), doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować np 15 minut, następnie wyjąć je z garnka i postawić do góry dnem aż wystygną.

Wilczek
About me

To update Biographical Info , go to: http://yourwebsite/wp-admin/profile.php

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *