WOŁOWINA PO CHIŃSKU


Wołowina po chińsku

Jest to moje pierwsze danie z woka ever i muszę przyznać, że za każdym razem wychodzi wyśmienite co więcej bardzo proste w przygotowaniu. W moim przypadku wymaga ono jednak dużo uwagi gdyż pojawienie się wołowinki w domu budzi smoka … potocznie zwanego Toffikiem 🙂

Składniki:

300 g polędwicy wołowej
paczka makaronu chińskiego (noodle, chow mein lub inny)
1 marchewka
jedna ostra papryczka
jedna cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
kawałek imbiru
ząbek czosnku
olej
sos sojowy
kolendra
olej sezamowy
opcjonalnie ziarna sezamu do posypania

Przygotowanie:
Ugotować a następnie odcedzić makaron.
W między czasie pokroić w paseczki wołowinę, marchewkę, ostrą papryczkę, posiekać kolendrę oraz cebulę wraz ze szczypiorkiem. Obrać i zetrzeć imbir oraz czosnek.
Nalać do woka 3 łyżki oleju do smażenia i rozprowadzic go pościankach. Na rozgrzany olej wrzucić mięsko, smażyć ok 7 minut aż będzie miękkie.
Następnie dodać marchewkę, imbir, cebulę ze szczypiorkiem, czosnek, ok75 ml sosu sojowego (4-5 łyżek). Całość smażymy do momentu aż wszystko będzie miękkie cały czas mieszająć. Dodać makaron oraz pokrojoną kolendrę i wymieszać na małym ogniu.
Nałożyć na talerze, każdą porcję skropić olejem sezamowym oraz lekko posypać sezamem.

Do tego dania idealnie pasuje zielona herbata z płatkami jaśminu.
Smacznego!

Wołowina po chińsku

Wilczek
About me

To update Biographical Info , go to: http://yourwebsite/wp-admin/profile.php

YOU MIGHT ALSO LIKE

Zapiekanka makaronowa
March 26, 2017
Pizza z salami
January 05, 2017
Wołowina z makaronem ryżowym i warzywami
June 30, 2015
Roladki z kurczaka ze szpinakiem
November 21, 2013
Kanapki z wołowiną
November 12, 2013
Kurczak na słodko z warzywami
November 04, 2013
Focaccia z rozmarynem
September 28, 2013
Kurczak z fasolą i grzankami imbirowymi
August 17, 2013
Kurczak słodko kwaśny
August 15, 2013

4 Comments

Wilczy Smaczek
Reply 13/10/2013

Polędwica wołowa w woku smaży się bardzo szybko i trzeba uważać żeby jej nie przesmażyć bo będzie za twarda więc w trakcie trochę ją próbuję. Całość to ok 9/10 minut, żeby mieć pewność możesz dodać do mięska pozostałe skłądniki trochę wcześniej i sprawdzać widelcem mięsko :)

Kasia Michalska
Reply 12/10/2013

ile minut zajmuje Ci smażenie wszystkiego? Wołowina wymaga chyba sporo czasu...

Wilczy Smaczek
Reply 10/05/2013

Koniecznie daj znać jak smakowało :*.

Jovi Bak
Reply 09/05/2013

<3 obiadek na sobote;)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *